MOBILITAT A CAMBODJA AMB EL PROJECTE INTERNACIONAL 2024-1-ES01-KA171-HED-000195660

Passat dia 30 d’abril, la professora de FOL i secretària de l’IES Tirant lo Blanc Rosa Boix Moratal va iniciar la seua mobilitat en el programa Erasmus+ 2024-1-ES01-KA171-HED-000195660 a Cambodja.
Cambodja és un país d’Àsia meridional, situat entre Laos, Tailàndia i el Vietnam. El país està travessat pel riu Mekong i té una població de més de 16 milions de persones. La capital de Cambodja és Phnom Penh.
La finalitat d’aquesta mobilitat va ser participar en diverses jornades formatives de la Universitat de magisteri de Phnom Penh, conèixer tots els estudis que ofereix la Universitat, i visitar de primera mà algunes de les escoles de primària i secundària amb les que treballa la universitat i els seus estudiants.
El sistema educatiu a Cambodja es divideix en tres nivells: educació primària, educació secundària i educació superior.
La majoria dels xiquets assisteixen a l’escola primària, però l’accés a l’educació secundària és limitat.
Les dades actuals mostren que el percentatge de xiquets que accedeixen als estudis primaris abasta un 96%, la de l’escola secundària un 40% i la de l’ensenyament secundari superior un 25%.
Pel que fa a l’educació secundària, Cambodja ha fet esforços per millorar la qualitat de l’educació a aquest nivell. Tot i això, les taxes de desescolarització continuen sent altes, especialment entre les xiquetes i les minories ètniques. A més, la manca d’infraestructura a les zones rurals dificulta l’accés a l’educació secundària per a molts joves al país.
Cambodja ha realitzat avanços significatius en matèria educativa en les darreres dècades. La taxa d’alfabetització al país ha augmentat del 62% el 1990 al 80% el 2024, però, encara hi ha una bretxa important entre l’educació urbana i rural.
Tot i que l’educació primària és gratuïta i obligatòria al país, moltes famílies no poden costejar les despeses associades amb l’educació, com ara uniformes, llibres i materials escolars. Això ha portat a altes taxes de deserció escolar, especialment a les zones rurals on la pobresa és més pronunciada.
Ha sigut una experiència molt gratificant poder visitar algunes de les escoles de primària i secundària de diferents punts del país com: Phnom Penh, Siem Reap i dels poblats flotants. Les escoles es caracteritzen per la seua senzillesa i ambient relaxat. La majoria dels xiquets juguen fora, als camps o als rius. La vida és molt tranquil·la i tradicional.
La universitat també ens ha preparar visites cultures per tal d’afavorir el coneixement de la seua història recent que està encara a flor de pell.
Aquesta mobilitat ha suposat una gran oportunitat d’aprenentatge i de millora professional però fonamentalment a nivell personal.
Un nou destí de viatge no és sols un lloc, és una nova forma de veure les coses i el que aprenem amb plaer mai s’oblida!!!