Hipàtia d'Alexandria

 

 

Hipàtia d’Alexandria (Alexandria -Egipte-, nascuda al voltant del 370 - 415).

Va ser una filòsofa i mestra neoplatònica romana, va destacar als camps de les Matemàtiques i l’Astronomia. Filla de Teó (Theon), matemàtic i cap del Museu d'Alexandria a Egipte. El Museu tenia més de cent professors que vivien i treballaven allí. Hipàtia va estudiar amb ells i va viatjar a Atenes i a Itàlia per rebre cursos de filosofia. A més, va treballar com a científica en el propi Museu, inclús va arribar a dirigir-lo al voltant de l’any 400.

Hipàtia es dedicà, durant vint anys, a investigar i ensenyar Matemàtiques, Geometria, Astronomia, Lògica, Filosofia, Música, Mecànica... Al museu ocupava la càtedra de Filosofia platònica per la qual cosa els seus amics li deien "la filòsofa". Va guanyar tal reputació que al museu assistien estudiants d’ Europa, Àsia i Àfrica per escoltar les seves ensenyances sobre "L’aritmètica de Diofant" i la seva casa es convertí en un gran centre intel·lectual. Hipàtia es va convertir en una de les millors científiques i filòsofes de l’antiguitat. Els primers cristians la identificaren amb el paganisme. Eren temps difícils per a la ciència, doncs imperava el fanatisme perseguint a tot aquella persona que no renegara dels coneixements adquirits. Hipàtia es va negar a trair les seues idees per convertir-se al cristianisme, per la qual cosa va ser assassinada brutalment per fanàtics religiosos.

El "legat d’Hipatia" ens ha arribat per referència d’altres autors, donat que la seua obra va desaparèixer quan la Biblioteca d’Alexandria va patir un gran incendi. Només es coneixen els títols de les seues obres :

- Editora del comentari del seu pare Theon de l'Almagest de Claudi Ptolomeu i dels elements d'Euclides.

- Perfeccionament de l'astrolabi.

- Cartografia estel·lar i planisferi.

 

 

 

Reproducció de la Biblioteca d’Alexandria
segons documentació de l’època.


Cartell i tràiler de promoció de la pel·lícula "Agora" del director de cinema espanyol Alejandro Amenábar estrenada mundialment en la tardor de 2009. Aquest film ha sigut una “gran finestra” que ha mostrat a tot el món a la seua protagonista Hipàtia d’Alexandria.

 

Enllaços:

http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Hypatia/Alejandria/primera/mujer/astronoma/elpepusoc/20090429elpepusoc_5/Tes

http://es.wikipedia.org/wiki/Hipatia

http://www.gobiernodecanarias.org/educacion/3/Usrn/fundoro/ciencia_mujeres.html